http://david80.rajce.idnes.cz

Vánoční trhy Vídeň

4.12. jsme vyrazili s Pavlem a Ivou na návštěvu vánočních trhů do Vídně. Letošní rok se zima trošku projevila, takže bylo všude docela nasněženo, dokonce i ve Vídni. Oproti loňskému roku jsem neponechal nic náhodě a tak jsem ještě těsně před odjezdem kupoval v přeplněné Vaňkovce zimní boty - a ještě že tak, i když jsem je za 14 dní šel reklamovat, svůj účet splnily, mě bylo na nohy teplo :-) No, každopádně díky té návštěvě a opožděnému obědu v jak jinak než předvánočně-přeplněné Ikea jsme vyrazili asi o hodinu později.

     Cesta ubíhala docela v poklidu, i když po staré silnici to bůhvíjaká rychlost nebyla, ale dálniční známku se nám kupovat nechtělo. Nicméně kolem šesté hodiny jsme zaparkovali na našem obvyklém místě na Rooseveltplatz u Votivkirche a šli jsme neomylně hledat první stánek s punčem. To nebyl až takový problém - už to tu známe - nicméně nevím jestli to bylo tím, že byla sobota, nebo tím, že přijel zájezd asi 5 autobusů z Maďarska, ale kolem stánků nebylo k hnutí - tolik lidí jsem tu ještě neviděl! Aspoň, že ten sníh tak pěkně křupal pod nohama.

     Prošli jsme si trhy u radnice, vyzkoušeli punč a zamířili k trhům u muzeí. Tam už to bylo o poznání klidnější, i když lidí byla taky spousta. S chutí jsem si dal vídeňské kaštánky (mnohem lepší než ty ze zelňáku z Brna, to se nedá srovnávat!), další punč, Pavel klobásku, pokochali jsme se pohledem na stánky - opět nic nekoupili - a zamířili směr Hofburg.

     Ivča se tam moc procházet nechtěla, ale já to tam mám moc rád. Došli jsme až k římským vykopávkám na druhé straně zámku, ale dál už jsem opravdu nikoho nepřekecal, takže jsme se otočili a šli zpátky k radnici. Tam už jsme se moc nezdrželi, zkoukli pár stánků a zamířili zpět k autu domů s novým hrnečkem :-) Zpátky řídila Ivča, já to tradičně skoro až k Brnu prospal. Pavla s Ivčou jsme vysadili na Veveří v Brně a jeli domů se pořádně prospat.