http://david80.rajce.idnes.cz

Úvod

Ahoooj! Tímto "originálním" zvoláním načínám první stránku našeho cestovatelského deníčku při cestách po Skandinávii...

     Bylo 1.6.2009, když jsem tuto větu jako první zapisoval do našeho deníku. Deníku výpravy, která překonala vše, co jsme doposud při našich cestách prožili. Ono se to zdá jako přehnané tvrzení, ale projet jedním autem ve čtyřech lidech za tři týdny 10.908km po pro nás do té doby neznámé části Evropy je docela slušný výkon, který se dle mého názoru bude jen težko překonávat. Společně s námi se tentokrát zúčastnili výletu Jarda a Karel.

     Naplánovat 3 týdny poznávací dovolené rozhodně není jednoduchá záležitost, takže příprava byla docela náročná. Ne ani tak cesta, no chtěli jsme na Nordkapp a to Švédskem tam a Norskem zpátky a těch silnic tam zas tak moc nevede, ale spíš kde se na té cestě zastavíme.

     Drobné přípravy probíhaly v podstatě už v průběhu jara, ale plánování "na ostro" začalo až v červnu. Ivča studovala průvodce o Norsku, kterého koupila a já surfoval na netu a hledal vše zajímavé o Švédsku. A že toho je hodně. Už jste se někdy dívali na mapu skandinávského poloostrova jak je dlouhý? Brzy jsem začal nabývat dojmu, že ty tři týdny jsou málo jen na samotné Švédsko, natož celou Skandinávii...což se ostatně dalo čekat. Ale jih Švédska není tak daleko, takže to chtělo spíš prozkoumat sever a pak Norsko. Nakonec jsme těch míst co by stály za návštěvu vytipovali opravdu hodně, vždyť internet je bezedná studnice dat, takže najít něco zajímavého nebyl zas takový problém.

     Při hledání jsem narazil na jednu větu, která naprosto vystihuje velikost Skandinávie - "Z Malmö je to do Laponska daleko stejně, jako k italským hranicím..." :)


|< << 0>>>|