Foto 1 Foto 2

Rabštejn

Člověk od nepaměti rád cestuje, lákají ho dálky a poznání všeho nového. Při tom všem často zapomíná na místa, která nabízí jeho bydliště. Řekněte sami, není kolem Vaší rodné vesnice nebo Vašeho města spousta zajímavých míst, která jste ještě nenavštívili?

    U mě to tak je a jedním z míst v okolí byla až do dneška zřícenina hradu Rabštejn.
(49° 05' 49.34"N, 16° 09' 13.22"E)

Hrad Rabštejn se nachází na zalesněném kopci nedaleko Dukovan a dostanete se k němu vcelku příjemnou procházkou po lesní cestě mírně kopcovitým terénem.

    Z hradu se toho bohužel moc nedochovalo, najdete zde v podstatě pouze zbytky zdí. I přesto stojí za návštěvu zvlášť pokud se Vám vydaří počasí tak, jako se vydařilo nám. Hrad byl poprvé zmíněn r. 1358, majiteli byli markrabě Jan Jindřich, v 15. st. loupeživý rytíř Hynek Jevišovský, za husitských válek Pernštejnové. Roku 1476 byl již uveden jako rozbořený.

Po lesní pešince se kousek od hradu dostanete ke stráni nad přehradou s podstavcem na kterém stával kříž a je odtud krásný pohled na zdejší přehradu.

Templštejn

Nedaleko od Rabštejna se nachází další zřícenina hradu - Templštejn.
(49° 05' 26.24"N, 16° 14' 54.65"E).

Templštejn je jeden z mála hradů založených v Česku Řádem templářů. Bohužel se z něj do naší doby mnoho nedochovalo, historické prameny tvrdí, že v polovině 16. století zničil Templštejn velký požár. Nadšenci do hradů a zřícenin budou jistě souhlasit, když řeknu, že návštěva místa jako je toto v každém vyvolá touhu přenést se do minulosti, kdy byl hrad v plné síle a vidět jak vypadal, jak se v něm žilo...

    Bohužel krom toho, že se z něj do dnešní doby moc nedochovalo, nejsou ani žádné pořádné historické záznamy či dobové nákresy. Templštejn je krásným místem připomínající dávno zašlou slávu středověkých opevnění. Ze zbytků objektů stojí za zmínku kaple, studna a mohutná štítová zeď.